Sanoissa on voimaa vai onko? - SANOTUT SANAT
Mietitkö sinä aina tarkkaan sanasi? Sanotko ensin ja sitten vasta mietit? Lipsahtaako sinulta joskus suustasi sammakoita?
Sanotut sanat voivat saada aikaan paljon hyvää, mutta myös paljon pahaa mieltä. Aina ei osata valita sanojamme oikein ja meiltä saattaa lipsahtaa sammakoita, jolloin toinen loukkaantuu. Monet tilanteet tulevat niin nopeasti eteemme, että emme ehdi aina miettiä, niin tarkkaan miten asian tuomme esiin. Kun ihminen on rakastunut hän harvoin sanoo loukkaavia sanoja rakkaalleen. Sanat mitä hän todennäköisesti sanoo, ovat kaunista kuultavaa. Harkitsemme todennäköisesti sanamme tarkemmin, kun olemme esim. työhaastattelussa tai haluamme tehdä johonkin ihmiseen vaikutuksen. Saatamme miettiä sanamme hyvinkin tarkkaan, kun haluamme antaa, jostakin asiasta palautetta tai pahimmassa tapauksessa kiukun puuskassa sanomme juuri sen, mikä sillä kertaa tulee suusta ulos. Joskus saatamme katua, sitä mitä olemme päästäneet suustamme ulos. Sanotuilla sanoilla on todella voimaa, vaikka sitä ei aina uskoisikaan. Kannattaa todella miettiä mitä sanoo ja mitä ei sano, koska sanottuja sanoja ei saa enää takaisin!!! Usein toisen muistiin jää varsinkin ne negatiiviset sanat ja sitähän me ei haluta.
Itse olin eilen yhdessä koulutuksessa, jossa mm. puhuttiin sanojen merkityksestä. Keskusteltiin mm. siitä miten suhtaudumme siihen, kun meille annetaan palautetta. Otammeko palautteen vastaan ymmärtäväisesti vai tuommeko oman kantamme esiin niin, että palautteen antajalle jää huono fiilis. Sillä on paljon merkitystä miten suhtaudumme kuulemaamme ja miten siihen reagoimme. Jos emme harkitse sanojamme saatamme tyylikkäästi mokata ja meille jää paha mieli puolin ja toisin.
Oletko ajatellut, mitä sanat sinulle merkitsevät?
Sanoilla on ISO merkitys itse kullekin. Sanojen avulla voit kommunikoida toisten kanssa, luoda tunteita, polttaa tai rakentaa siltoja. Sanat toimivat yhtälailla silloinkin, kun puhut itsellesi.
Itselle puhumista kutsutaan sisäiseksi puheeksi. Jokainen meistä tekee sitä, ihan joka päivä, vaikka ei sitä tiedostaisikaan. Sisäinen puhe ei tarkoita sitä, että puhuisit itseksesi ääneen vaan sitä, mitä ajattelet itsestäsi.
Mieti vaikka hetkeä aamulla, kun katsoit itseäsi peilistä. Mitä ajatuksia mielessäsi heräsi? Ajattelitko, että sinulla on kauniit silmät ja kivat hiukset? Vai mietitkö, että onpas minulla epätasainen iho ja kamala kaksoisleuka? Kumpi kuulostaa ja tuntuu paremmalta?
Sillä on merkitystä miten ajattelet itsestäsi
Sinulla herää päivittäin monenlaisia ajatuksia itsestäsi, useita kertoja päivässä. Saatat ajatella, että olenpas minä reipas ja aikaansaava tai vastaavasti, että olenpas minä laiska ja saamaton. Ehkä ajattelet, että taas on laitettava samat vanhat rytkyt päälle. Ajatukseesi ehkä astuu, että onpas minulla kivan värinen paita, jonka kanssa kasvonikaan eivät näytä kalpeilta.
Ajatuksesi pyörivät myös päivän askareissa. Mietit illalla mitä kaikkea jäikään tekemättä tai miten hyvin vedit tiimipalaverin töissä. Ehkä mietit sitä mitä palautetta sait asiakkaalta ja miten vastasit palautteeseen.
Sisäinen puheesi ei kuitenkaan lopu tähän, vaan se jatkuu kaikilla elämän alueilla: Parisuhteessa, vanhemmuudessa, ystävyyssuhteissa, rahan käytössä jne.
Miksi sisäiseen puheeseen kannattaa kiinnittää HUOMIOTA?
Siksi, koska sillä luot todellisuutta elämääsi. Jos olet koko ajan arvostelemassa ja sättimässä itseäsi, niin jossakin vaiheessa huomaat omaavasi huonon itsetunnon ja olet epävarma siitä miten olet suoriutunut tehtävistäsi ja koet olevasi epäonnistunut. Kun ajattelet itsestäsi positiivisesti ja rakentavasti parannat itsetuntoa, itsevarmuutta ja luot onnistumisia.
Kaikkea toimintaa edeltää ajatus. Jos, et ensin ajattele tekemääsi, niin toiminto ei tapahdu. Et lähde lenkille, jos et ensin ajattele lenkille lähtemistä.
Ajatukset luovat tunteita
Ajattele hetki itsessäsi jotain ikävää asiaa. Millainen tunne siitä tulee? Luulisin, että epämukava. Ajattele hetki jotain hyvää itsestäsi. Millainen tunne nousee tästä pintaan? Arvatenkin, mukava. Ikäviä asioita ajattelemalla luot itsellesi epämukavia tunnetiloja. Mukavia asioita ajattelemalla saat itsellesi mukavia ja positiivisia tunnetiloja. <3
Vain sinä päätät mitä itsestäsi ajattelet. Ajattele siis itsestäsi, että olet juuri sopiva sellaisena kuin olet. Älä missään tapauksessa aliarvioi ja mollaa itseäsi. Puhu itsellesi kauniisti, se kannatta!!! <3
Voin omasta kokemuksestani sanoa, että sanoilla on SUURI merkitys. Se miten tuot asian esiin, sillä on väliä. Jos esim. annat jostakin palautetta hyvin vihaiseen sävyyn, voi vastaanotto olla myös sen mukainen. Kun taas annat palautetta asiallisesti ja toista kunnioittaen, on hyvin todennäköistä, että vastaanottokin on sinua kunnioittavaa. Aina ei saada ehkä sitä lopputulosta mitä halutaan, mutta palautteen antamisesta saattaa siitä huolimatta jäädä hyvä mieli.
Kirjoitin erään palautteen joulukuussa koskien toista henkilöä ja lähetin sen sähköpostitse. Vastaanottava henkilö vastasi minulle sähköpostitse asian tiimoilta heti seuraavana päivänä. Henkilö kiitti asiallisesta palautteesta ja hän kertoi selvittävänsä asiaa ja ottavansa yhteyttä uudelleen mahdollisimman pian. Asia eteni vauhdilla, koska kyseinen henkilö soitti minulle heti seuraavana päivänä ja hän oli kovin pahoillaan tapahtuneesta. Henkilö kertoi, että ei voi toteuttaa pyytämääni asiaa, mutta haluaisi kovasti tietää mikä olisi sellainen ratkaisu, joka tyydyttäisi minua. Kerroin, että asiaan liittyy toinenkin henkilö, joten sovimme, että tapaamme parin päivän kuluttua.
Meinasimme perua koko tapaamisen, koska ajattelimme, että sillä ei ole enää mitään merkitystä. Lopulta kuitenkin päätimme mennä tapaamiseen, joka oli erittäin hyvä juttu. Ensimmäisenä meille tarjottiin kahvia, joka oli positiivinen ele. Kävimme kirjoittamani palautteen läpi kohta kohdalta. Palautteen saajalla oli meitä kohtaan hyvin nöyrä ja anteeksi pyytävä asenne. Keskustelimme vähän vajaan tunnin ja meillä oli erittäin rakentava keskustelu asian tiimoilta. Ei saatu sitä mitä halusimme, mutta kaikille osapuolille jäi varmasti hyvä mieli keskustelusta. Lopuksi toivotin palautteen saajalle: Hyvää joulua ja annoin suklaarasian. Henkilöltä meinasi melkein itku tulla ja hän sanoi, että ei tämän nyt näin pitänyt mennä. Kannattaa aina miettiä omaa asennetta ja sanoja, kun antaa tai saa palautetta. Oikealla asenteella pääsee pitkälle! <3 Lähetin vielä keskustelun jälkeen sähköpostia kyseiselle henkilölle ja kiitin hänen nöyrästä asenteesta!
Jälkeenpäin ajattelin, että keskustelu käytiin palautteen saajan vuoksi. Haluan uskoa, että asiat muuttuvat palautteen myötä. Näin ainakin henkilö sanoi, että tiettyihin asioihin alkavat kiinnittämään entistä tarkempaa huomiota. Uskon, että tälläkin palautteella oli tarkoituksensa, vaikka huonoa palautetta ei ole koskaan mukava antaa.
Sanat kannattaa valita tarkasti, niissä on todella voimaa. <3 Sanoilla voidaan rakastaa, mutta sanoilla voidaan myös syvästi satuttaa ja haavoittaa toista!!!